See what we do!

In perioada 13-20 octombrie, Clubul Ilustratorilor a fost invitat in Suedia, Stockholm, de catre Pioneer Press si Institutul Cultural Roman Stockholm, pentru a organiza expozitia "See what we do!", omonima cu expozitia Svenska Tecknare "See what we do!" la UNAgaleria, Bucuresti. Pe 19 octombrie, membrii clubului au sustinut un workshop pentru copii in care le-au aratat cum sa animeze personaje patinand, folosind tehnica de retroproiectie.


Vernisajul expoziţiei a avut loc în data de 17 octombrie la sediul ICR Stockholm, începând cu orele 18.30. În deschidere, Sebastian Opriţa, preşedintele Clubului Ilustratorilor a prezentat activitatea Clubului Ilustratorilor şi scena de ilustraţie de carte din România. Invitata de onoare a expoziţiei a fost ilustratoarea şi autoarea Livia Rusz, o legendă a ilustraţiei de carte românești, unul dintre ilustratorii de seamă ai Editurii Ion Creangă. În cadrul vernisajului Livia Rusz a lansat ediţia în limba română a cărţii pentru copii Miskati intervine (2013, pionier press) şi a dialogat cu editorul Arina Stoenescu despre apariţia acestei publicaţii.
 
În cadrul expoziţiei peste 30 de artişti ilustratori de carte, membri ai Clubului Ilustratorilor din România,  au expus imagini şi diverse obiecte prin care au oferit o reprezentare a celor mai noi tendinţe în ilustraţia de carte românească. Livia Rusz a prezentat la sediul institutului doar o mică parte din ampla sa creaţie de peste patru decenii, a prezentat publicului ilustraţiile originale pentru cărţile Cenuşăreasa (Editura Ion Creangă, 1976) şi Miskati intervine (Editura Origo Press, 1988).
 
Se vede ceea ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte este parte a proiectului de colaborare suedezo-român Harap-Alb, ce are ca scop înfiinţarea în România a unui spaţiu dedicat cărţii româneşti ilustrate pentru copii şi lecturii după modelul suedez Junibacken.

Amintim că în această perioadă are loc la Bucureşti expoziţia paralelă Vezi ceea ce facem! Asociaţia ilustratorilor si designerilor de grafica suedezi, deschisă până pe data de 19 octombrie 2013 la UNAgaleria – Galeria Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Str. Budişteanu nr. 10, sector 1 București.
 
Expoziţia a oferit două momente de creaţie dedicate special copiilor, în data de 19 octombrie, între orele 13.00-17.00,  prin atelierul de animaţie pentru copii unde cei mici au testat primele tehnici de animaţie, transformând desenele din imagini în mişcare şi în data de 16 noiembrie, între orele 13.00-17.00, când va avea loc lansarea cărţii bilingve româno-coreene La est de est de Anuţa Vârsta.
 
Expoziţia are loc până în data de 16 noiembrie la Institutul Cultural Român de la Stockholm, Skeppsbron 20. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 10.00 -17.00.
 
Expoziţia Se vede ceea ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte este o colaborare între ICR Stockholm, editura pionier press, Clubul Ilustratorilor şi Konstnärsnämnden (Agenţia guvernamentală care finanțează proiecte artistice).1 comment: